الکل طبی و صنعتی دو محصول با کارایی متفاوت هستند که در ادامه به تشریح این مسئله میپردازیم، اما با توجه به اینکه امروزه برخی فروشندگان برای کسب سود بیشتر اقدام به فروش الکل صنعتی به جای الکل طبی مینمایند، قصد داریم در این مقاله روشهای تشخیص الکل طبی از صنعتی را برای شما عزیزان بیان کنیم.
برای اینکه بتوانید تفاوتهای این دو ماده را به خوبی تشخیص دهید و نسبت به نتیجه بدست آمده از بررسی تفاوتهای این دو نوع الکل اطمینان کامل داشته باشید لازم است با تجهیزات آزمایشگاهی ویژه و معلومات بالا در این زمینه وارد عمل شوید. در ادامه به معرفی برخی تفاوتهای الکل طبی و صنعتی میپردازیم.
الکل طبی در صورت سوختن شعله آبی رنگ خواهد داشت اما اگر محلول مشتعل رنگهایی مثل سبز یا نارنجی داشته باشد الکل صنعتی است. به میزان افزایش درصد خلوص الکلها شاهد پررنگ شدن شعله خواهیم بود.
استفاده از سیب زمینی نیز میتواند برای تشخیص الکل طبی از الکل صنعتی مفید باشد، به اینصورت که یک تکه سیب زمینی را به مدت دو ساعت درون الکل قرار میدهیم و پس از گذشت دو ساعت چنانچه سیب زمینی صورتی باشد الکل صنعتی یا همان متانول بوده و در صورت سبز شدن رنگ سیب زمینی، الکل اتانول یا طبی است.
راه حل دیگر برای تشخیص الکل طبی از الکل صنعتی، توجه به نقطه جوش آنها بوده که با یکدیگر متفاوت است.
ترکیب جوش شیرین با الکل طبی و صنعتی نیز میتواند به عنوان یک روش تشخیص این دو ماده از یکدیگر به کار رود. در ترکیب اتانول با جوش شیرین شاهد رسوب زرد رنگ خواهیم بود در صورتی که نتیجه ترکیب متانول و جوش شیرین محلولی شفاف و بیرنگ است.
الکل طبی و صنعتی از طریق ترکیب با مادهای به نام پرمنگنات سدیم نیز قابل تشخیص هستند، زیرا واکنشهای متفاوتی در پی خواهند داشت به اینصورت که اتانول یا همان الکل طبی در ترکیب با این ماده فاقد واکنش خواهد بود اما ترکیب متانول یا همان الکل صنعتی با این ماده آزادشدن گاز و بوی فرمالین را به دنبال خواهد داشت.
همانطور که گفتیم الکل طبی حاصل تخمیر مواد نشاستهدار و الکل صنعتی حاصل تخمیر چوب است به همین دلیل اگر یک سیم مسی را داغ کرده و درون این محلولها فرو ببریم اگر با بوی سرکه سیب مواجه شویم، الکل طبی بوده و چنانچه بوی فرمالدئید به مشامتان برسد محلول الکل صنعتی یا همان متانول است.
چنانچه سدیم دی کرومات و سولفوریک اسید در دسترس دارید با مخلوط ۴ میلیلیتر سولفوریک اسید و ۸ میلیلیتر سدیم دی کرومات و افزودن این ترکیب به الکل درون لولههای آزمایشگاهی میتوانید از طریق بوی ساطع شده از جانب آنها نوع الکل را تشخیص دهید.
نتیجه آزمایش اگر بوی زنندهای باشد الکل از نوع صنعتی بوده و در صورت میوهای بودن بوی ایجادشده، محلول الکل طبی است.
تست یدوفرم یکی دیگر از روشهای تشخیص الکل طبی از الکل صنعتی است که برای انجام آن باید مراحل زیر طی شود:
در نتیجه اگر محلول، الکل طبی باشد رسوب زرد رنگی از خود به جای خواهد گذاشت اما الکل صنعتی هیچگونه واکنشی نخواهد داشت و این بدان معناست که در واقع الکل متانول به واکنش یدوفرم پاسخ مثبت نمیدهد.
فارغ از انواع روشهای فیزیکی و شیمیایی که پیش از این برای تشخیص این دو نوع الکل عنوان کردیم باید بگوییم که قابل اعتمادترین روش برای این منظور استفاده از روش آزمایشگاهی کروماتوگراف گازی با نام اختصاری GC است.
نحوه این آزمایش بدین ترتیب است که محلول موردنظر به دستگاه کروماتوگراف تزریق میشود تا میزان ترکیبات الکل و نوع آن تشخیص داده شود.
در این مقاله سعی کردیم کلیه روشهای تشخیص الکل طبی از الکل صنعتی را بیان کنیم اما به طور کلی باید گفت که روشهای طبیعی و استفاده از مواد طبیعی ممکن است مقداری خطا داشته باشد به همین منظور بهترین روش برای این منظور استفاده از روشهای آزمایشگاهی خواهد بود و همانطور که عنوان کردیم آزمایش از طریق دستگاه کروماتوگراف گازی میتواند بهترین گزینه باشد.
توجه داشته باشید که نمونههای تقلبی این نوع الکلها نیز روانه بازار شده که برای تشخیص آنها نیز میتوانید از روشهای ذکرشده کمک بگیرید تا در خرید الکل طبی یا صنعتی با اطمینان خاطر عمل کنید.
اطلاعات تماس
تمامی حقوق مادی و معنوی سایت متعلق به شیمیایی کاسیت می باشد